Mimmit(kin) juo bisseä

Vuosikymmenten ajan olut on mielletty miesten juomaksi. Istuimme intohimoisten olutmimmien Anikon ja Jellan kanssa miettimään miksi näin on.

Aniko Lehtinen on pitkän linjan olutasiantuntija ja ruuasta ja juomasta kirjoittava freelance-toimittaja, joka on naimisissa oluentekijän kanssa. Aniko pitää myös Punavuori Gourmet - blogia.

Vaimomatskuu-blogia pyörittävä Jella Bertell tituleeraa itseään olutnautiskelijaksi. Hänelle oluissa on kyse ensisijaisesti makuelämyksistä, tosin myös oluenpano on ruvennut viime aikoina kiinnostamaan. 

Olut ei ole ennen maistunut hyvältä 

Ennen pienpanimo-buumia olut ei maistunut kovin erikoiselta. Suurin osa markkinoilla löytyvästä oluesta oli vaaleaa lageria. Aniko on oppinut vuosien varrella, että kun Suomessa sanotaan ettei pidä oluesta tarkoittaa se yleensä sitä, ettei pidä maltaisen, katkeran, vaalean lagerin mausta. Voiko olla, että katkera maku ja isojen panimoiden miehille suunnattu markkinointi on sammuttanut naisten olutjanon?  Samaa tarinaa on kerrottu pitkään –

”Kunnon äijät juo olutta ja kuumat muijat tykkää kunnon äijistä”.

Tällä hetkellä Suomessakin isosti vallitseva pienpanimo-buumi on nopeasti muuttamassa näitä käsityksiä. Talouselämän viime vuonna julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että pienpanimoita nostavat samat trendit kuin luomuruokaa. Trendeinä ”pellolta pöytään” ja raaka-aineiden läpinäkyvyys ovat kansainvälisiä ja ne heijastuvat mielenkiintoisesti myös olueen: samaan aikaan kun alkoholin ja oluen kokonaiskulutus on kansainvälisesti laskussa, kasvaa pienpanimoiden määrä jyrkästi. Suomessa panimoita oli 1980-luvulla kourallinen, nykyisin niitä on jo melkein 80.

Naisilla on herkempi makupaletti

Kevyt ja vaalea lager on ollut monen ensikosketus olueen. Miksi sitten miehet ovat suvaitsevampia tätä kohtaan? 

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla on keskimäärin miehiä herkempi makupaletti. Ihmisillä, joilla on herkkä suutuntuma, eivät yleensä pidä kitkeristä mauista ja nämä ihmiset pystyvät tunnistamaan enemmän eri aromeja ja makuja. Makuaistien sukupuolierot juontavat erään teorian mukaan kauas historiaan. Kun ihmiset asuivat vielä luolissa, miehet toivat ruokaa kotiin ja naiset tarkistivat, ettei se ole myrkyllistä. Siksi naiset ovat oletettavasti herkempiä kitkerälle.

Eräs Aussi panimo palkkaa vain naisia yrityksen laadun-tarkastajiksi. Tietenkin molemmat sukupuolet voivat harjoittaa omaa makupalettia, mutta naisilla tämä on siis luonnostaan vahvempi, joka osin selittää sen, miksi naiset ovat vähemmän suvaitsevaisia mautonta olutta kohtaan kuin miehet.

Miksi olut?

Olut on erinomainen ruokajuoma ja sopii todella hyvin myös raikkaiden ruokien, kuten salaatin, kalan ja sushin seuraksi. Oluella voi myös hyvin korvata kuohuvan alkumaljana. Aniko mainitsee yhdeksi suosikkioluekseen Redchurch Breweryn Gose-tyylilajia edustavan Pillar of Saltin, joka on suolaisen kirpeä ja ruokahalua herättävä, erinomainen aperitiivi. Olutta voi hyvin tarjota myös viini- ja samppanjalaseista – Anikon ja Mikan kodissa ei juuri ole olutlaseja, pienessä kämpässä juodaan olutkin viinilaseista tai maitolaseista. ”Ei oluen nauttimiseen tarvitse tuoppia tai erikoislaseja, jätetään nämä hifistelijöille", Aniko naurahtaa.

Jella aloitti ruuan ja juoman parittelun viinistä, mutta ostaa nykyään harvoin viinipullon kotiin. "Olutmaailma on niin valtavan laaja, monipuolinen ja hauska. Olutta on helppo ostaa ruokakaupasta pari kolme erilaista ja maistella", Jella tuumaa. Molemmat naiset alleviivaavat, että sekä oluella että viinillä on oma paikkansa ruokapöydässä.

Olut voi olla myös osa menun juomapakettia. Esimerkiksi Ravintola OX:in uuden menun juomasuosituspaketissa sekoitellaan iloisesti sekä viiniä että olutta. Tämä ei suinkaan ole ainoa ravintola Suomessa, jossa näin tehdään. Toivommekin, että tämä yleistyisi vielä enemmän.

Miten sitten löydetään oma suosikki-olut?
 

"Menet ruokakauppaan ja suuntaat rohkeasti kohti oluthyllyjä. Viimeistään siinä vaiheessa kun edessä on 500 eri tölkkiä ja pulloa joissa kaikissa on kiva etiketti, menee sormi suuhun. On helpompi vain suunnata lähimpään Alkoon hakemaan se perus-hyvä riesling."

Olutlajien kirjo

Pitkien hyllyjen edessä valintaansa epäröivän on vaikea päättää minkä oluen nappaisi mukaan. Mietimme Anikon ja Jellan kanssa mistä oluista perus-lageria kammoksuvan on hyvä lähteä liikkeelle.

Jos haluaa aloittaa kevyehköistä mutta maukkaista oluista kannattaa etsiä olut jonka nimessä on Sour ja valmistuksessa on käytetty hedelmää tai marjaa, Aniko valaisee. Myös pullon väri kertoo sisällöstä – mitä vaaleampi sen raikkaampi. Blond Ale on hedelmäisempi kuin tavallinen Lager, eikä siinä ole yleensä niin voimakasta maltaisuutta kun Lagerissa. 

Jella suosittelee hedelmällä maustettua Berliner Weissea, joka on saksalainen hapanoluttyyli. Maku on kepeä, kuplivan raikas ja sitruksisen hapan.  Toiseksi suosikki oluttyylikseen Jella maisitsee Gosen, joka on suodattamaton pintahiiva-vehnäolut ja maultaan sitrusmaisen hapan sekä enemmän tai vähemmän suolainen– katkeruutta siitä saa sen sijaan hakemalla hakea. 

”Alkoholiprosenteiltaan Gose on yleensä alle vitosen ja se onkin muun muassa edellämainituista syistä parasta janojuomaa mitä tiedän (heti jääveden jälkeen). Gose sopii raikkaana ja kevyen happamana oluena loistavasti myös erilaisten ruokien kaveriksi. "Testattu on niin pizzan, salaatin, jäätelön kuin kalankin kanssa", Jella kertoo.

Uusiin oluttyyppeihin on tänä päivänä helppo tutustua. Esimerkiksi Bier-Bierissä saa olutta pienissä maistelulaseissa ja asiantunteva henkilökunta auttaa mielellään oman suosikin löytämisessä. 

3x Parasta juuri nyt

Aniko:

Mikkeller SpontanSeabuckthorn, Red Church Pillar Of Salt, Red Church Life of plants

Jella:

Jella: Cool Head Sour Head Maracuja, Red Church - Life Of Plants, Loverbeer BeerBrugna

Helsinki Beer Festival

Kaapelitehtaalla 7.-8.4.2017

 Jellan olutmaailma aukesi isosti Tallinnan Craft Beer -festareilla kolme vuotta sitten. ”Oma olutinnostus lähti liikkeelle kriekeistä eli kirsikka-oluista ja messut aloittivat sellaisen tiiviimmän oluen nautiskelukauden ja sytyttivät himon tutustua oluisiin vielä laajemmin, Jella kertoo.

Aniko aloitti olueen tutustumisen töikseen isossa panimossa mutta lopullisen rakkauden uusiin erilaisiin oluttyyleihin sytytti käynti alan messuilla. "Nappasin olueen hurahtaneen mieheni Mikan ja ison kaveriporukan kainaloon ja suuntasin Copenhagen Beer Celebration -tapahtumaan, jossa otettiin tavoitteeksi maistaa kaikki tarjolla olevat 300-400 olutta."

Helsinki Beer Festival- tapahtuma sopii siis mainiosti myös ensikertalaisille. Paikalle kannattaa mennä hakemaan uusia makuelämyksiä joko yksin tai kaveriporukassa, vaikka olut ei harrastuksena kiinnostaisikaan.  Tiskin takana on suuri joukko innokkaita panimomestareita ja edustajia jotka kertovat ja maistattavat mielellään oluitaan.  Kannattaa rohkeasti kysellä ja kertoa samalla minkä tyylisistä mauista pitää ja mistä ei.

5 x olutta

Valitsimme yhdessä Anikon ja Jellan kanssa 5 raikasta olutta, joista on helppo aloittaa maistelu. Nämä viisi löytyvät Viinitien osastolta HBF-tapahtumasta, kuten myös hyvin varustelluista ruokakaupoista ja olutbaareista,

Jopen - Life is a Beach - Session IPA
Beerbliotek - A Passion for Gingers  - Berliner Weisse
Redchurch Brewery - Tartelette - Sour
Rocket Brewing Company - Sour escape - Saison
Nøisom - Bonfire Blonde - Blond Ale

Olutcocktailit

Olutcoktailit ovat helppo tapa tutustua oluen makuihin. Hedelmäisillä hapanoluilla voi korvata kuplaveden tai limpparin lähes missä juomassa vaan. Yksi Anikon suosikki olutcocktaileista on klassinen Mojito – lasiin vaaleaa rommia, limeä sekä sokeria ja pidennetään esimerkiksi Redchurch Breweryn Tartelette-oluella!

Hoptails

Bar Cónin baarimestari Anna antoi lupauksensa siitä että pyydettäessä valmistetaan aina Hoptail - eli olutpohjainen Cocktail. 
"Ja kohta niitä löytyy myös drinkkilistalta. Tällä hetkellä kehittelen keittiön kanssa yhteistyössä Bar Cónin versiota meksikolaisesta olutdrinkistä Micheladasta. Juoman perusversiossa lasista löytyy lageria, jäitä,  limen mehua ja hot saucea.

P4041684.jpg

Makukartta avuksi olutviidakossa suunnistukseen

Riesling / Kuohuva = Sour Alet esim. Tartelette
Englantilaisnen maalaissiideri = Saison
Makeat siiderit = Makeat Kriikit
Whisky = IPA
Hedelmäinen punaviini= Belgialainen Red Ale ( Rodenbachin tai Loverbeerin kypsytetyt versiot ovat hyvin lähellä punaviiniä. ) 


Viimeistään nyt, tätä postausta kirjoittaessa minäkin olen hullaantunut oluista. En malta odottaa kesää koska mikä olisi parempaa kun nauttia raikas Hoptail Bar Cónin aurinkoisella terassilla ystävien seurassa.

PS. Jos mielenkiintosi olutta kohtaan heräsi, olet lämpimästi tervetullut rentoon After Work-tapahtumaan "Mimmit Juo Bisseä" jonka vetäää Aniko ja Jella. Kurkkaa lisäinfot alla olevan kuvan takaa, nähdään Bier-Bierissä!

-Kia